Leírás
Használatának előnyei:
– A huminsav hatása megfigyelhető talajszerkezet jelentős javulásában,
– képes megkötni és stabilizálni a tápanyagokat a talajban, így megakadályozzák azok kimosódását vagy kémiai reakcióit, amelyek során elveszíthetők lennének a növények számára,
– erősíti a növények immunrendszerét és ellenálló képességét,
– mint természetes kelátképző támogatja a fémionok bejutását a növényi sejtekbe,
– aktiválja és energizálja az élő sejteket, és helyreállítja annak egyensúlyát,
– katalizátorként szolgál egyes enzimek számára, növeli az aktivitásukat, A transzamináz enzim például elengedhetetlen szerepet játszik a termés mennyiségének és minőségének kialakulásában. Az invertáz enzim a cukrokat bontja alkotóelemeire, így válva könnyen felvehetővé a növény számára.
Felhasználási előírás:
Alma ültetvényekben a gyümölcskötődés után egy alkalommal, 2l/ha mennyiségben, 400 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva.
Szőlő kultúrában 2 l/ha mennyiségben, 1-2 alkalommal (virágzástól termés fejlődés végéig), 400 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva.
Paprika, paradicsom és padlizsán kultúrákban 2-4 l/ha mennyiségben, 1-2 alkalommal (virágzástól termés színeződéséig), 300 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva.
Szántóföldi növényekben szaktanácsadás, annak hiányában az alábbiak szerint:
- kalászos növényekben 2-4 l/ha mennyiségben, két alkalommal (kalászhányás előtt és virágzás után) 400 l/ha vízmennyiséggel állománykezeléssel kijuttatva,
- kukoricában 5-6 leveles állapotban 2 l/ha mennyiségben 200 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva,
- rizsben 2 l/ha mennyiségben, 2 alkalommal (szárbainduláskor, majd virágzás után), 400 l/ha vízmennyiséggel állománykezeléssel kijuttatva,
- cirok, köles, pohánka, hajdina, fénymag kultúrákban 2-4 l/ha mennyiségben (kalászhányás előtt és virágzás után) 400 l/ha vízmennyiséggel állománykezeléssel kijuttatva,
- napraforgó csillagállapotában 2 l/ha mennyiségben, 400 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva,
- olajos magvú növényekben (repce, mustár, szójabab, mák, földimogyoró, szezámmag, gyapot, lenmag, tökmag, olajtök, olajretek) 2 l/ha mennyiségben, 2 alkalommal (2-6 leveles állapotban és virágzás előtt) 200 l/ha vízmennyiséggel állománykezeléssel kijuttatva,
- cukorrépában 2 l/ha mennyiségben, 2 alkalommal (intenzív lombfejlődéskor és állományzáródás után) 400 l/ha vízmennyiséggel állománykezeléssel kijuttatva,
- burgonyában 2 l/ha mennyiségben, 2 alkalommal (gumókötődéskor, majd 7-10 nap múlva) 400 l/ha vízmennyiséggel állománykezeléssel kijuttatva,
- dohányban 2 l/ha mennyiségben, 2 alkalommal (alj- és homoklevelek, majd az alsó anyalevelek kifejlődésekor) 400 l/ha vízmennyiséggel állománykezeléssel kijuttatva.
Növényvédő szerekkel és más termésnövelő anyagokkal történő együttes kijuttatás előtt keverési próbát szükséges végezni!